Panáčku, vy jste se rozjeli.
1a. Top růže 2014 - aneb v této sezoně byla mimořádná
- tak tohle bylo na dýl, vůbec mně letos nenapadala ta NEJ, nakonec TO přišlo, takže...
Harlow Carr - jasně, to je ona, jen ona tááák voněla, tááák kvetla a tááák zdobila
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
Pastella - jasná věc, mám zakázáno sem nadále vkládat její snímky
Royal Jubilee - letos třetí sezona, tj. je to dostatečně dlouhodobě?
Louise Odier - miláček
Rose de Rescht - miláček 2
Vierge Folle - 3
Roztomilá - 4
2.
Top nákup Podzim 2013/Jaro 2014 (prvoročky), i kontejnerované během roku
Sweet Juliet - nejen, že fantasticky narostla (na prvničku), ale i moc pěkně voní
Eeuwige Passie - květy mají dlouhou výdrž, je zcela zdravá, dobře roste v horších podmínkách
The Poet´s Wife - velké žluté voňavé květy, kvetla neustále, voní do dálky, k řezu skvělá
Grace - nemohl jsem přijít na chuť jejímu roztřepenému stylu květů, ani jemnější barvě,
nicméně už mám rovnou dvě a jsem moc spokojenson - vypadá, že to bude ochotná továrna na květy
Sweet Juliet 6/7, od té doby narostla asi 7x tolik a stále kvetla, květy mají ultradlouhou výdrž
3.
Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
- bylo jasné, že
Herzogin Christiana bude lepit, a ona lepí, takže... - nepřekvapení roku
-
Schöne Maid zatím připomíná křehounkou skalničku, než hodnotnou novinku ve 21. století
-
Voyage - nerost, nekvět
The Shepherdess - no, děvče, snaž se... sic máš v popisu, že jsi spíš jižanská krasavice,
ale co bys neudělala pro mý krásný voči? Ď.
(nicméně se obávám, že ultrakrátká výdrž jejích velejemných květů není dána prvoročenstvím,
ale geneticky - uvidíme)
- The Albrighton Rambler - rostla, vadla, opadala, obrůstá
- Thomas á Becket - holá od ČS
4. Neurazí, nenadchne
- letos
Schneewittchen (Iceberg, Korbin) - nudila mne
- obecně letos nemusím bílé růže, ach jo, zase další změna fkusu
- asi i The Dark Lady, není špatná, ale...
5. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
- ...hodně přemejšlim... nic... a vlastně jo
-
Malvern Hills - odešla, umřela, asi rakovina, viz. foto
- Thomas á Becket - holá od ČS (nicméně je vedle Bailando - třeba mají začarované místo, uvidíme)
- The Shepherdess - nerůst
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
- a to já to zas neodkládám, co má jít, jde.
- nicméně si asi místo Radio Times pořídím jednak něco zdravějšího, druhak lépe rostoucího (neklátivého)
a třeťak přírodněji vyhlížejícího (á la John Davis, moschaty, aj.)
- mno, a ty černoflekaté větve obou Cariad mě taky asi dlouho nebudou dále nazlobovávat...
7. Top vůně
- Rose de Rescht, Harlow Carr, Sweet Juliet
8. Růže, které si nejvíce vážím
- letos napíšu asi Lady Emma Hamilton, ona je opravdu univerzální
- snesu ji s lecjakou jinou barvou, je zdravá, je voňavá (velmi), je i k řezu, i k jídlu...
- a asi i
Reverend H. d´Ombrain (uvidíme)
9. Top očekávání aneb slibuju si od této...
- piplám
Lochinvar - doufám, že si plivne pod nohy a pojede jak drak
- zajímají mě i jiné (Buff Beauty, Maryša, Rose de Tolbiac)
10.
Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
- ale opadala mi od černé skvrnitosti, což je u mne nevídáno, navíc má v popisu absolutní zdraví,
je ale v dost stínu, dost mechovitém záhoně, a je to...
Bailando
- ale blbě, fakt blbě roste, má obří těžké květy a přitom tak neuspořádané dlouhé slabé výhony,
a je to
Lady of Megginch, dtto
Young Lycidas
- ale mohla by konečně! začít košatět od báze, vyhánět nové svěží větve zpod země - Summer Song
- blbý růst (nesamostatná, potřebuje klacík, oporu, všim, péči) i Claire Austin, Strawberry Hill
- vlastně skoro jako v bodě 13, že? ach ty body...
Lady of Megginch a chobotnicové nanicovaté výhony
11. Top šípky
- Matchball, Ballerina, Roztomilá, Mozart, James Galway, Alden Biesen, Tess of the d´Urbervilles,
12. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
- loni nestříkáno, čekal jsem, že mi to krásky letos spočítají, i proto jsem 1x (v červenci?)
preventivně použil Horizon, některé jsou komplet zelené doteď, nestěžuju si, nejvíc zlobilo padlí
- kloubouk dolů za zdraví pro
Claire Austin, ta je opravdu nezmařitelná, zdá se
- vynikající zdraví má i Sombreuil (Colonial White), Alan Titchmarsh, Novalis, Hyde Hall,
nemoci nezná ani Summer Song a jeho sport Carolyn Knight, Crown Princess Margareta, Pastella,
Alden Biesen, Gospel, Queen of Sweden, Susan William-Ellis, aj.
Čímžto si teď udělám vlastní bod, podbod,
Top NEzdraví
- padlí nejvíc měla Princesse Alexandra of Kent
- holá od ČS je Radio Times, Burgund 81 (vůbec poprvé za 11 let pěstování!, přičemž zrovna ona
stojí v dostřiku broskvoně, kterou jsem i letos bral Kuprikolem x kadeřavosti, tj. měla postřiku
více, než jiné, ale evidentně to asi nebylo ve správnou dobu nebo zaúřadovaly Zákony Zahrady),
holá je i Thomas á Becket (nevím, zda prvoročku v tomto nějak hodnotit - má horší stanoviště),
opadala, ale zase obrostla Bailando, nepochopitelně opadala i jedna ze 4 ks Darcey Bussell,
jindy absolutně zdravá růže (ale zrovna tahle je vedle Radio Times - myslím, že "to" chodí ve vlnách
- opadala i William Shakespeare 2000 (dvě ze šesti ks), na ně ale denně lije vodu malý zlobič,
takže je tím omlouvám (možná naivně)
- nějakou ČS má i Charles Darwin, hojně u země i Golden Celebration
13. Potížistka aneb kam s ní?
-
Noble Anthony - je nízká, ale nohatá zároveň - dopředu nic moc, vzadu se ztratí
- žádný pohledný bobánek, samo-sebe-kryvný
- potížistka je The Windflower, kam s ní neřeším, je tam kde je a tam taky bude,
nicméně když už letos překonala počáteční (dvou-tříletou?) nechuť k růstu, a rostla,
tak se do ní pustily housenky (ona je dost přírodní a jiné růže jim tolik nechutnaly)
a celou ji ožraly, což jsem zjistil asi tak za jedenáct minut dvanáct, o m g
14. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)
- je jich dost, mám to psát? většinou jde spíš o předesignování zahrady, záhonu,
než o vyloženě nesnesitelné chyby růží
- nicméně nerost
Eden Rose už tu není (hory, viď), taky
Laguna (nečistí)
- po dlouhém váhání je pryč i Tranquillity (lepila, klopila, nečistila, zlobila)
Neutěšeně vypadající Tranquillity, to je přitom jeden z jejích nejlepších snímků
15. Top smraďoch
- já
16. Srážkové úhrny v průběhu roku 2014
- sezeptám meteorologa Jardy
Další vlastní bod -
Královna opakovaného-průběžného kvetení
- letos neměla jediný den! bez květu
Sombreuil (Colonial White),
i teď má ještě dva květy a mnoho poupat, kvetla opravdu nepřetržitě, od 7.6.2014
(byla zároveň v Top 3 nejranější růže u mne na skorohorách), fotka je z 20.6.2014
(přitom je zasazena napůl v betonu a kamení, viz. fotka - chodníček L kolem, drenáž
sahá i do záhonu z obou stran)
- druhá Královna neutuchajícího kvetení je jednoznačně Claire Austin (byť mají květy ultrakrátkou výdrž)
Další bodík -
Královna druhého kvetení - ty, které měly druhý flor snad ještě lepší, než první
(může být zajímavé pro horaly nebo po krutých zimách, kdy se růže první půli sezony zberchávají k žití)
- rozhodně
Crocus Rose, první flor takový neurazí-nenadchne (nejen jí neprospěl nestřih
po velemírné zimě), nicméně při druhém kvetení doslova explodovala, dominovala, hřála...
- fotky z toho nemám, páč (ZZ) hlaváč
ek, co MĚL mít max. 40 cm náhodně narostl 120 cm
- povedla se i Lady Emma Hamilton či Lady of Shalott
- mno a rozhodně
La Feuillerie (ta je obalená! poupaty ještě teď)
La F., 9/10/14
Tak a teď to du odeslat a jestli to spadne, tak spadnu asi taky.