Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 31. led 2013 19:13 #286149

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lenas, měla by vzcházet při tepotě nad + 20. st., do 14 dnů. Čili naprosto bezproblémově.

Trávy seju do kupované zeminy, abych příp. odlišila trávu "domácí" a kupovanou již v ranném stádiu.

Potřebuješ ještě nějaké info ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Lenas

Re: Výsevy 31. led 2013 19:19 #286150

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Děkuji moc za info! Zkusím to

Re: Výsevy 20. úno 2013 14:56 #286220

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Už vyséváte?

Dneska jsem vytáhla krabici se semínky a zjistila, že mám ještě zbytky z let dost minulých ( dokonce z r. 2003), třeba cukety mám hned 3x ty samé.

Letos se na to chystám vrhnout pořádně a pokusím se i o vysetí těch starších semen. Četla jsem třeba, že rajčata by si mohla udržet klíčivost až 10 let. Uvidíme ;) .
Dneska se chystám zasít pár let stará semínka lupin (z Francouzských pytlíčků). Třeba se povede. A vzhledem k optimistické předpovědi uvažuji o zasetí ranných ředkviček, hrášku a mrkve na záhon ( pátrala jsem a našla jsem kus skla na zakrytí).
A co vy?

Re: Výsevy 20. úno 2013 15:59 #286221

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Jano, jjo, už mám vyseto: lobelku, šalvěj pomoučenou, zvonky, řebříček, topolovku, scabiosu. Něco už vzešlo. Něco vzešlo a záhy chcíplo (řebříček komplet). Topolovka žádná sláva. Scabiosa ani ťuk, stejně jako loni. Nějak mi ty výsevy nejdou a to mě krká. Jaký používáte na výsevy substrát? Já tak nějak to, co mám po ruce (univerzál zahradní). Loni jsem ho dokonce "dezinfikovala" v troubě a stejně jsem dopadla jak sedláci u Chlumce. :down Letos to zatím nevypadá o mnoho lépe.

Re: Výsevy 20. úno 2013 19:02 #286228

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Skalničko, kdes sehnala šalvěj pomoučenou? U nás v Kauflandu nemají, byla jsem tedy u Chládka (náhodou jsem jela okolo) a taky neměl :( .

Byla jsem ale u Chládka překvapená tou změnou (byla jsem tam naposled vloni na jaře), mají tam restaurační koutek, dá se tam sednout, popít kafčo, dokonce i nějaké to jídlo měli.... ;) .

Substrát mám nějaký koupený před 2 lety, tak jsem taky zvědavá, jak to půjde. Dala jsem ho "dezinfikovat" do mikrovlnky, ale obávám se, že proti sporám plísní to nemusí zabírat. Květa mi kdysi radila Previcur, ale já jsem na tu chemii hrozně líná.Vždycky to koupím, ale pak nepoužiju :unsure: .

Dnes jsem zasela ty lupiny. Vybrala jsem z krabice na tříděný odpad všechny ruličky od toaleťáků a vyšlo to jentaktak (půlila jsem). Další výsevy musí počkat, až bude dost dalších ruliček :laugh: . Přijdou do nich hledíky. Mmch, vloni jsem si pořídila letničku hledíkovku, jsem z ní nadšená, kvetla celé léto bez jakékoliv péče. Pořídila jsem si letos semínka a vyseju a nasadím do všech volných míst!

Re: Výsevy 20. úno 2013 19:27 #286229

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hledíkovka je krásná,vloni jsem si koupila dva květníčky bílé.Chtěla jsem koupit semínka,ale mají jen ve směsi barev.Tak doufám,že třeba něco vyleze z vypadaných semínek.Hledíků taky vyleze vždycky hafo.
Jano V.nějaká semínka šalv.pomouč. mám(vlastní sběr),jestli chceš,písni mi do sz adresu.Snad z toho něco vzejde.Vypadá to,že při letošní mírné zimě mi přežijí ty loňské a budou z nich pořádné trsy.A semenáčků bude taky dost.

Re: Výsevy 20. úno 2013 20:21 #286231

• Květa
  • Moderator
JanoV, čauky... koukám, máte jarňáky ?

ad substrát - beru výsevní, Agro. Kdysi jsem koupila nějaký levný ( Kaufland ), proklínala jsem se - plesnivý.
Opravdu doporučuju Previcur ( pár kapek do první zálivky na ovlhčení ), zabraňuje padání klíčících rostlin, stimuluje růst kořenů ). Není-li, může se dát zrníčko hypermanganu.

Skalničko - jakou máš tu scabiosu ?

nesela jsem nic. Na rostliny, kt. mají krátkou dobu vzcházení příp. trvalky ( kt. stejnak většinou vykvetou až v druhém roce ) si myslím, že je ještě čas. Teď bych právě ( v našem vlhkém baráku ) bojovala s plísněmi.
Jediné co se v dohledné době chystám vysít je semiaquilegia, ta chce na vzcházení nízké teploty.
Poslední úprava: 20. úno 2013 20:21 od Květa.

Re: Výsevy 20. úno 2013 20:34 #286233

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
ahoj,
většinou si substrát míchám.Vyrazím s kyblíčkem a lopatičkou k poli,kde končí silnice,naberu jemný,splavený píseček,smíchám rovným dílem se zemí ze zahrady a koupeným substrátem.Ai když to přepeču,stejně s plísněma bojuju.Proto se teď spíš orientuju na to,co se přesévá samo venku.Ale ty otočníky dám zase,gauru,pokud ji seženu.

Re: Výsevy 20. úno 2013 20:36 #286234

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mišpule, děkuji za nabídku, kouknu v pátek ještě v Praze v OBI, a Hornbachu, pokud neseženu, napsala bych ti SZ.

Květo ahoj :) , jarňáky ne, máme změny....:P
Byla jsem kouknout na ten substrát, je od AGRO, ale bude nejmíň 2 roky starý. Previcur mám asi taky, bude ještě mnohem starší....

Dala jsem ty lupiny schválně už teď, protože na tom videu, co jsem dávala odkaz do videí, ten angličan tvrdil, že když se zaseje brzy, vykvete ještě v tomhle roce, tak jsem zvědavá. Doufám, že počasí bude letos mírnější a budu moc vystrčit napěstované rostlinky od dubna do skleníku. V případě nouze bych ve skleníku mohla dát pod sklo nebo pod netkanou textilii.
I ty hledíky a hledíkovky zkusím zasít dřív, jednak se je chystám důsledně zaštipovat a jednak bych chtěla vědět barvu dřív, než je budu dávat na záhon - mám také jen tu směs.

Mišpul, také jsem měla vloni tu bílou a hledala jsem právě pytlík s bílou, ale měli jen směs. Vzala jsem jí, protože mám i záhony do žluta i do růžova, tak se bude hodit. Do té doby jsem jí neznala a už dlouho jsem nebyla z nějaké kytky takhle moc nadšená ;) . Že by se sama vysela, mě tedy nenapadlo, tak budu napnutá, jestli něco najdu...
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Výsevy 20. úno 2013 20:38 #286235

• Květa
  • Moderator
:laugh: Mišpul, dělala jsem v podstatě to samé - přidávala jsem ještě rašelinu. To mi vydrželo do doby než jsem sela trávy ( nebo věci u kt. mám pár semínek, nevím jak bude malá rostlinka vypadat ) - ptž. vzcházející trávy vypadají velmi podobně.
a piplej omylem jílek... že...

právě z tohoto důvodu jsem přešla na substrát - pytel mi vydrží několik let .
Poslední úprava: 20. úno 2013 20:39 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa