Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 16. zář 2012 06:53 #283517

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Mohla bych ještě teď vysít kohoutek věncový?
Máte někdo zkušenost s jeho výsevem do truhlíku. Potřebuji ho jako výplň na příští rok, ale teď tam ještě kvetou letničky.
Díky.
Z.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Výsevy 16. zář 2012 16:14 #283527

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Zdeni,máš SZ :)

Re: Výsevy 17. zář 2012 16:02 #283551

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Miška napsal:
Evko, máš nějakou zkušenost s takhle brzy vysetými digita.? Že kvetou už v roce vysetí? Někde jsem to četla, že v březnu vyseté dig.už prý kvetou.

Z výsevu 16.2. mi nejrychleji vykvetl začátkem srpna digitalis Dalmatian Purple,v polovině srpna foxy,začátkem září Polkadot a Candy Mountain vykvete zřejmě až příští rok.Jsem zvědavá jestli Polkadot dobře přezimuje ten se mi líbí nejvíc.

edit:tak i Candy Mountain začal z listů vystrkovat květní palici,vypadá to,že zřejmě v prvním roce vykvetou všechny digitalisy pokud jsou vysety hodně brzo.
Jak se mi digitalisy dva roky neobjevovaly,tak letos jsou všude.Asi opravdu pomohlo,že je slimáků tento rok minimum.

Polkadot
polkadot.jpga.jpg
Poslední úprava: 23. zář 2012 04:49 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Výsevy 17. zář 2012 16:14 #283553

• lemarton
  • Fresh Boarder
A co zkusit navlhčit na 24 hod. pak nechat 3 dny v lednici /ne ve vodě/ a pak do substrátu na doporučenou teplotu?

Re: Výsevy 18. zář 2012 19:59 #283609

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, přímou zkušenost s cíleným výsevem kohoutku věncového do truhlíku nemám.
Ale... samovolně (asi ze svazku zavěšeného nohama nahoru na sušení) semi vysemenil do velkého květináče s liliemi.
Pak ten květináč přimrzl (když jsem byl pryč) k chodníku, takže s ním nešlo hnout a zůstal celou zimu venku.
Lilie (orientpety) vymrzly - květináč byl jako beton, promrzlý skrz naskrz (zajímavé ale je, že v podobných dvou květnících,
menších, bez problému stejným způsobem přezimovaly asijské lilie (tiny)), ale kohoutek věncový přežil bez újmy.
Bylo to tak nahusto a záhonovou zásobu jsem měl tak dostatečnou, že po zjištění, že lilie ne(vy)lezou, jsem to vyklopil na pole.
Čili - do květníku bez problému, raději bych zvolil výsevní substrát nebo přidal písek do normálního.
Po přepíchání zjara na záhon je potřeba trochu ohlídat závlahu, přesázené trochu hůř (méně) kvetou.
Možná bys měla nejlepší je vysít do kontejnerků nebo truhlík nějak provizorně přepažit na jednotlivé chlívečky.
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Výsevy 19. zář 2012 05:22 #283623

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Honzo,
děkuju za návod a dobrý nápad. Zkusím do malých kontejnerků. Z.

Re: Výsevy 19. zář 2012 06:17 #283630

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, jsem zvědavý na výsledek. Ty kontejnerky - navrhnul jsem je proto, že přesazování do volné půdy
rostliny z kontíků pak téměř nepoznají. Kdybys je přepikýrovala z truhlíku, mohly by se zastavit v růstu a/nebo méně kvést.
Což je u dvouletky škoda. Záleží, kolik by jich bylo. Každá sazenice se u mne chová jinak.
V zimě je klidně schovej domů, tím, že jsou stálezelené, by mohly dohnat ten hendikep z pozdnějšího výsevu.
A myslím, že bude lepší je skoro nezalívat, aby neuhnily odspodu. Však jsi zkušená zahradnice, tak netřeba radit. :up
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Výsevy 19. led 2013 19:03 #286017

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Protože se blíží čas výsevů,začínám chystat instrumentarium.Tácy,misky od masa,plastové minipařeniště.Na přepichování se mi osvědčily roličky od toalet.papíru,střihnu vejpůl a mám dva kontejnerky-za jiffy se mi nechce utrácet.Do dna vyšší misky od masa vyvrtám nahusto malé dírky,nasypu tak centimetr hrubého písku,nastavím roličky,co se jich vejde.Maximálně využitý prostor,narozdíl od jogurt.kelímků.Kytce je jedno,jestli roste v kruhu,šišce nebo čtverci a zasypu substrátem.Na tác se tyhle misky vejdou 4.Při výsadbě ven jen vydloubnu,papír nesundavám,je většinou rozmočený a kořínky ho prorostou.Na udržení balu to stačí a není tak zhutněný jako v plastu.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, loro, hespa1, helena, Evka, Miška

Re: Výsevy 19. led 2013 21:48 #286018

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
:laugh: Mišpulko, taky od podzimu střádám roličky od toaleťáků. Teď jen zbývá vyrazit a jít lovit semínka do vybraných obchodů. Většinou koncem ledna navážejí nová. Tedy alespoň doufám.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Výsevy 31. led 2013 09:36 #286143

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Prosím, nemáte někdo praktické postřehy k výsevu trávy schizachyrium scoparium (andropogon scoparius)?
Moderátoři: Eva L., Květa