Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 28. bře 2013 06:13 #287137

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Letos poprvé jsem sela semínka do truhlíků. Nic moc jsem nečekala. Jaké bylo mé překvapení, když mi vylezly lobelky, levandule i černooká zuzana :-) O afrikánech nemluvím, ty by snad opravdu snesly všechno... Teď se ještě modlím, aby vydržely mé amatérské pikýrování :-D Chtěla jsem ještě na radu mišpule vysít kvamoklit, ale nikde jsem ho nesehnala.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Výsevy 28. bře 2013 08:48 #287141

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
mišpule napsal:
...kdyby náhodou začalo svítit sluníčko.
Mišpule :laugh: to jsi mě fakt pobavila!
Já mám prosbu: ty papírové ruličky od toalet. papíru se dají použít na pikýrování? A pokud ano, tak celé nebo nařezat např. na třetiny? Pak naplnit směsí substrátu a písku a opatrně zalévat? Omlouvám se, za nejspíš hloupý dotaz, ještě jsem to nikdy nedělala. Mám i jiffy, tak chci letos porovnat.

Re: Výsevy 28. bře 2013 09:01 #287142

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Stříhám je napůl.Třetina by asi byla málo,zkoušela jsem i papír.futrál od vajec s bylo to mělké .
Následující uživatel poděkoval: Aglaé

Re: Výsevy 28. bře 2013 18:58 #287160

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
bych se chtela zeptat, hlavne se mi nesmejte, jsem vazne amater u vysevu ;-) ... zasela jsem natovou petrzel, vylezlo mi spousta malych ocasku ... a ted by me zajimalo, jestli ten trsik se udela z toho kazdeho ocasku nebo trsik tvori vice ocasku? Budu to muset prepikyrovat tak, aby kazdy ocasek mel kolem sebe hooodne mista? A kdy asi tak to mam pripadne pikyrovat? Moc dekuji

Re: Výsevy 28. bře 2013 19:30 #287164

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mismar, naťová petržel je pořád petržel, takže každý ocásek udělá 1 kořen a nahoře 1 "svazek" nati ( jako mrkev). Po jedné je pykýrovat nemusíš, udělej po "hloučcích" a až uvidíš, kolik se jich chytlo, přebytečné "vyjednoť", tj. vytrhej. V jednom květníku jich ve finále můžeš mít 5-10. Až to půjde, přesaď ven.
Obvykle se pikýruje tehdy, když má rostlina první pár pravých lístků ( tj. lístků ve tvaru pro rostlinu typickém). Jde to i později, ale nečekej zas moc dlouho.
Následující uživatel poděkoval: mismar

Re: Výsevy 28. bře 2013 21:07 #287165

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
jani, děkuji, ty jsi na mě hodná, popsala jsi mi to skvěle!!! :up Chci je dát na záhonek a nechat si tak jeden květináč .. tak super, pravé lístky nemají, zatím jen ty děložní

Re: Výsevy 30. bře 2013 15:38 #287203

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
měla bych dotaz, mám sesbíraná semena bílé echinacey, můžu si je předpěstovat doma nebo to nechat až normálně na ven? loni jsem zasela už venku žlutou echinaceu nebo rudbeckii, ta mi vyrostla super, dokonce i stihla vykvést, ale u té bílé bych to chtěla jakoby uspíšit :-)

a pak sesbírané semínka jiřin, takových nízkých, může se to vysadit, vyroste to vůbec? v jiřinách se teda vůbec nevyznám, jen bych to chtěla zkusit :-)

jsem se konečně rozhoupala, že tento víkend pozasazuju, vitálky, kopretinky jakési malinké nízké, rajčata ... s tím už mám zkušenosti z loňska, to vyroste určitě :-D

joo, a ještě předpěstováváte někdo povíjnici a hrachor? nebo stačí až do země přímo? .. abych tu pak nebyla zahlcena kelímkama od jogurtů :-D

Re: Výsevy 30. bře 2013 17:48 #287205

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Mismar,povíjnici a hrachory dej rovnou,s tím se doma nebabrej.Povíjnici zjara pleju,máti ji má u plotu,semínka přepadnou k nám a když nějaké přehlídnu,je to běs,vymotávat z růže a ibišku.
Co jde,vysévám rovnou ven(i petrželku),doma jen choulostivky nebo čeho mám jen pár kusků,protože ať dělám,co dělám,doma už to začíná padat.Pár zelíček,asi tři scabiosy.Znova jsem to stříkla Fundazolem. :(

Re: Výsevy 07. dub 2013 08:04 #287259

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Jani i ostatni, pomoooc :-), jsem fakt neschopnice neschopna ... tu petrzelku chci rozesadit, ale jsou to cca 4cm ocasky, pak delozni listek, pak zase cca 2-4cm ocasek a pravy listek ... muzu to zasadit do zeme vcetne toho delozniho listku?

Jinak zuzany rozesane uz po 1ks v kelimkach, ty rostou bajecne, mam z nic radost, pak mi vylezly vitalky, kopretinky, hledikovka, jakesi zinie (na ne jsem obzvlaste zvedava), majoranka a rajcata ... ale teda vsechno to jsou hubene ocasky, jestli z nich neco bude, fakt netusim ... si z lonska vubec nepamatuju, ze by byly tak hubene ... si to musim vyfotit :-D

Re: Výsevy 07. dub 2013 08:16 #287261

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mismar,rostliny se do země vysazují po děložní lístky,takže zůstávají těsně nad zemí.
Moderátoři: Eva L., Květa