Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 09:20 #286449

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
JanoV, teda ty máš takové energie...
začátek března a nemáš do čeho píchnout :woohoo:

Jestli se ti chce dát do přesazování růží, tak proč ne, že ? Když se mohou sázet kdykoliv v zimě, pokud není půda zamrzlá.. Hele, až budeš přemisťovat, zajímá mne, jestli už mají nové bílé kořínky.
Jani, možná jsem se tě již ptala ( Němec řádí ), nahrazovalas Jude dO novou rostlinou či jsis ji již nepořídila ?

U mne poklizená cca 1/4 záhonů. Hanko, s těmi stromy jsi mi připomněla můj podzimní závazek prostříhání Rubína. Ach jo, se mi nechce..:unsure:
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 09:45 #286451

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, díky za povzbuzení s růžemi :P .

Mám nový záhonek ( vzdala jsem pokusy s živým plotem z habru a sousedce mezi tím na druhé straně plotu stejně vyrostly statné thůjky :evil: ) a růže v něm budou dělat základní kostru.
Rozhodla jsem se tam přesadit i další růže, které na svých místech neprosperují. Jsem nadšená z výsledku loňského přesunu růží od plotu, kde každý rok namrzaly, ke zdi. Nejspíš i ty chudinky, které jsou vedle švestky a jabloně mají právě problém s umístěním ( Ballerina dá s bídou 1,2m), tak je přesunu na lepší místo.

Jude the O. jsem vloni na jaře pořídila od Dresly novou. Byla ale maličká ( přežila na poli nejspíš díky tomu, že se jí jedna větev plazila po zemi a zarostla plevelem). Přes léto se držela nízká, těším se, že se letos konečně ukáže.

Mmch. také nemám ostříhanou jabloň, mělo by se to udělat co nejdříve, ale teď mě zrovna taaaaak zaměstnává ten skleník :whistle: ....
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 13:17 #286463

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Na střihání jabloní mne baví ten následný proces :laugh: ostřihaný materiál prohnat drtičkou a zkompostovat. Jsem děsnej hamoun zahr. odpadu...Jen kdyby ty jabloně někdo ostřihal :dry:
Teď se ale psychicky vzpamatovávám ze střihání vistárie. Co loni nezmrzlo, napadla nektriová houba, takové oranžové tečky velikosti špendlíkové hlavičky. Ostřihala jsem v únoru a njednou se sluníčkem koukám, že je napadená mnohem víc, než se mi zdálo, buď to s oteplením vylezlo, nebo jsem blbě viděla :evil: No na pergole nezůstalo nic. Zbytek jsem včera za poledního tepla umyla Kuprikolem, zdrhla jsem kvůli tomu z práce...
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 19:00 #286478

• Lísteček
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 201
Teda číst tohle téma takhle zjara, to je bobřík silných nervů ..měla jsem za to, že nebydlím na "sibiři" (cca 550m.n.m.), ale letos si zima lebedí..na trávníku a zahrádce 10 čísel bíla, v noci -12, ve dne -5, loni už mi týden kvetly krokusy a talovíny :dry:
Jak mi babička šupajdila ukázat sněženky v trávníku, zmerčila jsem hambatou cibulku a jala se ji zamáčknout..zbytečně, leda bych vzala krompáč, zmrzlo i na jižní straně, kde už sníh neleží. Tak jsem seškrábla trochu mokrého bahýnka a "zablátíčkovala" ji :S
Při obhlídce zimního krytí mi přišlo divné, že talovíny, čemeřice a krokusy ještě nevystrčily ani "prstíček"..bodej, když chudinky krčily zohýbaná poupátka pod kameny, které zajišťovaly netkanku, talovín pod ním už ze zoufalství raději rozkvet. :huh:
Poslední úprava: 05. bře 2013 19:37 od Lísteček. Důvod: upřesnění polohy
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 19:48 #286479

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
:laugh: mě se taky cpou talovíny skrze sněhovou krustu. Chtěla jsem vyfotit, ale měla jsem zrovna na starost vnučku a pak jsem zapomněla. Snažím se pomalu uklízet suché, ostříhat trvalky atd, ale zatím jsem zvládla jen clematisy, ibišky a vistárii. S 3letým prckem za zády, který chce stále pomáhat to zrovna moc rychle nejde. ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Dělání, dělání II. 05. bře 2013 22:52 #286482

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, :S ách jo.. tu nekt. houbu mám taky ( na bezu Gerda, mj. )

Jdu si taky uplivnout nenadšením. Jsem rozzuřená, popravdě.
Poklízím, celkem silný vítr a najednou koukám, cornus v 45. st. náklonu.. netuším, kterej blboun za to může ( hryzce jsem snad vyhubila ), vinu přičítám krtkovi.
Celou zimu se nezastavil ( kupa vedle kupy ), podtuneloval kde/co. Jeden z tunelů vedl těsně u cornusu, pokračoval záhonem kolem cca dvou růží, na okraji kupice veliká. Přejel celou tu slzu u slavobrány.

A jak má cornus ty "trvalkové" slabé kořeny, přerval jich min. polovinu. Jestli mu ještě dál někdo pomohl ( potkani ) bůh suď. Cornus se kvrdlá. Přisypala jsem mu rašelinu.. ale... teď přemýšlím, jestli mu mám uřezat nějaké větve, ptž. si myslím, že s takto narušeným kořenovým systémem vůbec nemá šanci pokrýt listovou plochu.

Nejvíc mne sejří, že je to cornus, kt. jsem si vypěstovala sama, ze semene. Na podzim 2006 jsem ho sebrala v bot., pamatuješ Hespo ? Na té naší úplně první výpravě ještě s Debilem.
A od té doby se tu s ním piplám. Byl už vyšší než já. Kruciš.

Hespí, ty máš ještě sníh ? Mně talovínky svítí... možná že ti, co mají ještě sněhovou nadílku mohou být rádi, rostliny jim ještě možná spí.
Tohle střídání poměrně vysokých teplot ve dne a mrazu v noci :down :down . Stříhala jsem dneska paniculatu, je v klackách míza :down :down .

Rubín neostříhán.
Hotova 1/3 záhonů. Pak mne ale čeká ještě druhé kolečko ( trávy, později heuchery - ty zatím nechávám, aby je sluníčko nespálilo ).

Jak vypadají po zimě vaše šalvějě ? ( u mne trochu jeté, ohnilé. V cestě krťourovi překáželo Negrito, vyhrabal ho, skoro bez kořenů putoval do květníku do množárny. Se vzpamatuje. )
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 09:21 #286487

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květo ad to nektriové odumírání :evil: Máš dlouhodobější zkušenost? Jak moc a rychle se šíří? O bez-Evu mám velkou starost, je sice na druhém konci zahrady...Zaznívaly u nás i hlasy vzít tu vistárii na pařez a zkusit zapěstovat znovu, dole pouští spoustu výhonů Ale už nepoznám, co je z naroubovaného a co podnož. A taky, kmen je silný jak paže...achjooo.

A ještě krtka, to by mne kleplo. Už ho nemáme spoustu let, musím to zaťukat...a stále se tu a tam v místě býv. krtin propadá zem. Zase jsou přes zimu v trávníku rigoly. Loni jsem přistihla našeho kocoura, jak zničeho nic si najednou hraje v zahradě s ještě živým krtkem! :ohmy: No byl čumáček tak roztomilej, že jsem ho nedokázala praštit a donesla ho v kýblu k potoku za frekventovanou silnici. Kocor koukal naštvaně, co mu ho beru...Kdoví odkud ho přitahl, hajzlík!
Včera ráno ještě byla v zahradě vrstva sněhu, odpoledne , když jsem se vrátila z práce, už kvetly talovínky a sněhu bylo pomálu. Jen kdybych nechodila tak pozdě. Něco trvalek jsem postřihala, seda mi dělají radost, jak přirůstají... Trávy a heuchery taky nechávám.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 10:49 #286488

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Postihla mě chřipka, takže mohu maximálně číst, jak dáváte zahrady do pucu. Vlastně ani kdybych byla fit, tak bych se nemohla moc rozmáchnout - stále máme sníh, už nikoliv souvislou vrstvu, ale některé záhony dobrých 5 cm mají. Zabrousila jsem na Nory a vyděsila se. Příští týden u nás slibují sníh a až -11. Asi zase zazimuji netkankou Grahama Thomase a Ghislaine deF. Ach jo.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 12:38 #286489

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Vlaďka, na tú nectriu skús ešte hydroxid vápenatý,pamätám si, že dedko mal na jednom strome tú hubu a natieral to vápnom, ale či zabralo, si už nemôžem spomenúť. Ale za pokus nič nedáš.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 13:52 #286490

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Heleno, přeji brzké uzdravení. co se týče Norů, tak mi přijde, že jim ty dlouhodobé předpovědi moc nevycházejí, resp. aspoň u nás podle nich počasí nevyšlo, takže doufám, že tentokrát to taky nevyjde. Pokud by však měly přijít takové mrazy jako avizují, pak bych byla raději, kdyby ta vrstva sněhu, která mi také stále na zahradě leží, zůstala.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa