ad nectria - hm, napadla mi úplně ty samé rostliny. Wistarii jsem ( nejen ) kvůli ní vykopala předloni, čínskou zmarilku též. Loni jsem vyřezávala i kus na Cercisu F.Pansy, mám ji na bezu ( Gerda ) a obávám se, že i na růži ( Summer Wine - nemohla jsem tam vyříznout jeden pahýlek a objevila se na něm ).
Domnívám se též, že největší vliv mělo oslabení rostlin mrazem. Ptž. kromě Gerdy jsem vše kvůli mrazu musela nechtěně zakracovat. Však on to tenkrát p.Jirků psal, že jsou cercisy k houbám náchylnější, neumí hojit....
Na odumřelých větvích neudržovaných bezů ji občas vidívávám ( oranžové puchýřky ).
Stěpku ani kůru nepoužívám, ale při přípravě stavby benzinky vykáceli "náletové" dřeviny z pozemku, větve i kůru tam nechali cca 2 -3 roky ležet. Na kupách nectria byla.
ad šíření - Vlaďko, větší zkušenosti mám s Nectria galligena ( tou, kt. dělá nádory ). Když jsme měli vysokokmeny a rakovinu dostaly, držely se poměrně dlouho ( on ten nárůst hmoty byl masivnější než na zákrsku ). Vždycky se něco šmiklo, dorostl.
U krsků jak který. Spartan mi odešel do dvou let, další jabloň asi po pěti letech.
I přes léčbu.
Ona ta "chapadélka" houby si vždycky nějakou skulinku do zdravého dřeva najdou. Nejsou vidět, ty sice odstraníš viditelně napadené, ale pešek číhá. A šíří se. Přesně jak píšeš, loni jsi wist. léčila, letos je napadená zdánlivě více.
Blbě se mi sumíruje nějaký závěr - pesimista ve mně si myslí, že pokud je něco napadené, neuzdravíš zcela. Můžeš mírnit, vyřezávat napadené, omezovat Kuprikolem šíření.
A jestli bude boj účinný, ukážou jen Zákony zahrady. Kus od kusu.
Na začátku příspěvku jsem jmenovala rostliny u kt. jsem boj vzdala. Byly ničemné. Nic z nich.
F.Pansy + Gerda + S.Wine - zatím nevzdávám, léčím je již 3. rokem. Uvidím letos co udělají ( zejména Gerda a S.Wine ).