Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 15:00 #286491

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Skalničko, díky. Tak mrazivé počasí slibuje ve výhledu i idnes.cz. Zatraceně!
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 15:21 #286492

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Heleno, taky přeji brzké uzdravení.

K těm předpovědím počasí - nějakou dobu pozoruji, že české předpovědi opisují od Norů. Norové ale dost často výrazně korigují ty své dlouhodobé předpovědi, takže bych se ještě neděsila, jak bude. U nás by to mělo taky klesat pod mínus deset a více.

Zatím jsem nechala zachvojené, co zachvojené je a z čeho už slezl sníh, jen jsem to znovu načechrala a proluftovala - byla jsem zvědavá, jak to růže a hortenska zvládly. Zatím nehlásím žádnou ztrátu, k některým růžím se ale ještě nedostanu. Největší pitomost ale byla obložit chvojím Munstead Wood, "konstrukce" pod tíhou sněhu povolila a MW vypadá dost polámaně a rozklesle, to jsem nevymyslela moc dobře, zvláště, když tu předchozí mnohem drsnější zimu přežil "nalehko".

A jaro se hlásí už i u nás - včera jsem našla první sněženky! :up
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 17:09 #286494

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ad to nektriové odumírání - pustilo se mi do těch habrů, co jsem z nich zkoušela dělat živý plot a musím konstatovat, že ani pořádné sestřihnutí do zdravého nepomohlo :down . Vždycky se to objeví znovu. Takže teď mám živý plot jak noty na buben. Rozhodla jsem se to zrušit a nechat jen v té části, kde je cca 4-5 habrů v řadě bez mezery.

Teď to mám taky na čínské zmarlice, musím jí vyhodit :( . Je chycená u báze.

Zajímalo by mě, jestli a jaký na to může mít vliv mulčování větvemi z drtiče. To, co jsem drtila, tu houbu nemělo, ale jestli se v tom nevytvoří, když to leží a tleje??
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 18:23 #286495

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kirsten, díky. S tím opisováním máš asi pravdu. Snad to nebude tak "mrazivé".
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 19:02 #286497

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Dnešní fotka.
P1370504snaivtalovnky.jpg

Jinak už sníh mizí i tady. Zbývají jen hromady, co byly nakupené.

Celkem Norům věřím, ale doufám, že se tentokrát netrefí. www.yr.no/sted/Tsjekkia/Praha/Praha/langtidsvarsel.html

Na závěr ještě dám odkaz na tabulku chorob okrasných dřevin, jestli tam najdete nějakou pomoc.
dendro.mojzisek.cz/tab_chor.php
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Evka

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 20:38 #286498

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jani, nektriové odumírání - podle té spousty co jsem kde o tom poslední čas načetla bych si i myslela, že z nadrcených větví by to i mohlo být. Ale ta vistárie je na terase kde poblíž nic mulčováno není. Vůbec netuším odkud ta houba přiletěla, ale jsem přesvědčená, že velký vliv mělo loňské masivní namrznutí a oslabení. Loni se tam nepatrně objevila, nepřikládala jsem zvláštní váhu, ostřihala a nástroje bohužel NEDEZINFIKOVALA :evil:
Zřejmě jsem si jí roznesla do zdravého dřeva... Soused u nás také zakládal živý plot z habrů a má ho jako noty na buben, možná to bude také tím...No, ten mi alespoň nebude stínit od jihu...
U nás Norové také vyhrožují, mrazy až pod deset :sick: doufám, že se umírní.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 06. bře 2013 21:19 #286501

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vlaďko, habr mi to většinou chytal od spodu ( byl hezky zelenej a hustej hned u země), ale mulčovanej nebyl. V Beskydech jsou k vidění krásné habrové ploty a mají tam mnohem větší vlhkost než já. U mě si myslím, že spíš trpěly suchem. Původně jsem si myslela, že jsem si to s nim nejspíš přinesla už ze školky. Ale postupně jsem tu houbu viděla i na některých jiných odumřelých dřevinách ( např. na uschlé meruňce, taky nebyla mulčovaná). No a teď na té zmarlice, tu jsem mulčovala vloni štěpky z pokácené thůje a smrku, které ale byly zdravé.

Jsem z toho na nervy, čekám, co zas objevím jako další oběť. Dle mých pokusů s habry to totiž nakonec vždycky skončí stejně - vykopat. Stejně jako s tou rakovinou na jabloni - tak dlouho jsem řezala až do "zdravého" a jsme skončili půl metru nad zemí a už se to objevilo zas, musím to vykopat.
Téma bylo zamčeno.

Re: Dělání, dělání II. 07. bře 2013 00:37 #286506

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad nectria - hm, napadla mi úplně ty samé rostliny. Wistarii jsem ( nejen ) kvůli ní vykopala předloni, čínskou zmarilku též. Loni jsem vyřezávala i kus na Cercisu F.Pansy, mám ji na bezu ( Gerda ) a obávám se, že i na růži ( Summer Wine - nemohla jsem tam vyříznout jeden pahýlek a objevila se na něm ).
Domnívám se též, že největší vliv mělo oslabení rostlin mrazem. Ptž. kromě Gerdy jsem vše kvůli mrazu musela nechtěně zakracovat. Však on to tenkrát p.Jirků psal, že jsou cercisy k houbám náchylnější, neumí hojit....

Na odumřelých větvích neudržovaných bezů ji občas vidívávám ( oranžové puchýřky ).

Stěpku ani kůru nepoužívám, ale při přípravě stavby benzinky vykáceli "náletové" dřeviny z pozemku, větve i kůru tam nechali cca 2 -3 roky ležet. Na kupách nectria byla.

ad šíření - Vlaďko, větší zkušenosti mám s Nectria galligena ( tou, kt. dělá nádory ). Když jsme měli vysokokmeny a rakovinu dostaly, držely se poměrně dlouho ( on ten nárůst hmoty byl masivnější než na zákrsku ). Vždycky se něco šmiklo, dorostl.
U krsků jak který. Spartan mi odešel do dvou let, další jabloň asi po pěti letech.
I přes léčbu.
Ona ta "chapadélka" houby si vždycky nějakou skulinku do zdravého dřeva najdou. Nejsou vidět, ty sice odstraníš viditelně napadené, ale pešek číhá. A šíří se. Přesně jak píšeš, loni jsi wist. léčila, letos je napadená zdánlivě více.

Blbě se mi sumíruje nějaký závěr - pesimista ve mně si myslí, že pokud je něco napadené, neuzdravíš zcela. Můžeš mírnit, vyřezávat napadené, omezovat Kuprikolem šíření.
A jestli bude boj účinný, ukážou jen Zákony zahrady. Kus od kusu.

Na začátku příspěvku jsem jmenovala rostliny u kt. jsem boj vzdala. Byly ničemné. Nic z nich.
F.Pansy + Gerda + S.Wine - zatím nevzdávám, léčím je již 3. rokem. Uvidím letos co udělají ( zejména Gerda a S.Wine ).
:(
Poslední úprava: 07. bře 2013 00:38 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: loro, Vlaďka

Re: Dělání, dělání II. 07. bře 2013 15:08 #286517

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Dnes som fotila čemerice, toľko bolo na nej včiel, že som sa nemohla ani priblížiť.

emerica.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, fanynka, varouch, mrk, helena, mišpule, Evka

Re: Dělání, dělání II. 10. bře 2013 16:42 #286551

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Byla jsem okouknout narašené růže, není to tak hrozné. Velká stará zlatice má připraveno na květ, zakrslá ani náznak. Zatím jsem je nezakrývala, ještě počkám, jak se to bude vyvíjet. Dneska bylo nádherně, 11 °C odpoledne polojasno.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa