Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 07. říj 2015 09:15 #301057

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Mišpul, já si nejdřív myslela, že budoucí záhon je ten čtvercový vepředu :) . Jsem si říkala: páni, to bude plochy na tu krásu! A až pak jsem zmerčila tu nudličku.
Promiň, ale já mám zahradu opravdu velkou a když záhony, tak megazáhon. Ale zase se to hůř osazuje. Aby to všechno ladilo apod.
Držím palce, už máš představu? Ukažji. Skleníky vytvoří dobré klima pro tropickou zónu, se můžeš rozhodovat i pro teplomilné růže, viď?

Lušo, náš soused ten bordýlek měl taky, a když viděl, jak zahradničím, tak ho pomalu likviduje a paní se moc snaží a vysazuje další kytky a keříky.
Asi dobrý příklad táhne. Říká se to tak i po slovensku? ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Luša

Dělání, dělání II. 07. říj 2015 12:58 #301059

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Tiež som mala teraz dva dni dovolenku, robili sme perestrojku. Rušila som "skalku" a na jej mieste vzniklo vresovisko. Teraz čakám na dážď, aby som mohla rozsypať kôru. Potom nový výtvor nafotím a pochválim sa Vám. Aj u nás je dosť sucho, manželovi sa podarilo zlomiť rýľ, takže mám tip na darček k narodeninám.

Miška, so susedmi mám podobnú skúsenosť. Tiež mali za plotom skladisko rôzneho haraburdia a keď videli, ako sme začali meniť našu záhradu z úžitkovej na okrasnú, tiež postupne všetok neporiadok zlikvidovali.
Anka
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 07. říj 2015 14:01 #301060

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Miško,je to nudle,ale slavnostní výkop byl proveden.Hlavně nenápadně přirývat...Jsem ráda,že jsem zlomila odpor,už letos jsem nedala jahody a končíme i s bramborama-to je ten oblý kousek záhonu.Zatravníme,zasadíme novou jabloň i meruňku.Na tom našem kapesníčku se moc rozmachovat nemůžu.Jinak-na plotě budou klematisy,zadní lajna astry,trávy,floxy,pár růží-nižších a vpředu droboť-kakosty,seda,prostě co se nasbírá po zahradě.Uvidím,co zbyde po manévrech.Od rána konečně prší,snad mi vyjde ta pracovní dovolená.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 09. říj 2015 14:03 #301097

• sany
  • Platinum Boarder
Idem sa Vám pochváliť s výsledkom prestavby záhona. Verím, že až sa tie rastlinky rozrastú, bude to vyzerať ešte lepšie. Ešte rozsypať kôru, ale čakám na dážď.
Pôvodný stav
20.05.2012120.jpg

Priebeh prác

SAM_5952.jpg

Výsledok

SAM_5976.jpg

SAM_5977.jpg

SAM_5985.jpg

SAM_5989.jpg

Som otvorená kritike, návrhom na úpravy, ale aj pochvale ;)
Anka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Jikra, Ajka, alenak

Dělání, dělání II. 09. říj 2015 20:14 #301106

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Sany, já skalky miluju, takže za mě by stačilo do původní verze dosypat štěrk do mezer a bylo by to perfektní :laugh: . Třeba zrvovna ta sagina byla úchvatná, nikdy mi takováhle krásná dlouho nevydržela .
Ale současně se mi hrozně líbí kamenné zídky všeho druhu :P , takže já vlastně nevím, jestli se mi víc líbí původní nebo nová verze ;) .
Každopádně je za tím vidět hromada práce a pokud máš vřesy radši než skalničky ( já to mám opačně), tak určitě můžeš být pyšná a spokojená :) . Ono to vypadá určitě upraveněji, ale pro mě to není to nejpodstatnější. Když skalka rozkvete, je to taková nádhera, že mi to vyváží i tu "nulovou" fázi napodzim.
Ale určitě to bude méně náročné na údržbu :up .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Ajka

Dělání, dělání II. 09. říj 2015 21:47 #301107

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Sany, to ste si teda zamakali :blush: každopádne je to proces tvorenia, ktorý je taký vzrušujúci, no nie?
Dúfam, že zo svojho výtvoru budete mať radosť nielen vy, ale aj okolie-z ulice majú naň pekný výhľad (pri Trnave sa hovorí :na ulíc)
Ja teda nemám skúsenosť s vresoviskom, tuším sa vyžaduje kyslá pôda, a to u nás nie je.
My sme ešte vo fáze pestovania jedla, lebo je to potrebné pre tri mužské osoby :lol: Ale zároveň nenápadne rozširujem aj moje okrasné zóny ("prečo by tam nemohli byť ruže? veď fazuli sa tam aj tak bohvieako nedarilo" :lol: )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Dělání, dělání II. 11. říj 2015 22:29 #301137

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Sany,já chválím. Mám ráda změnu a jak říká Jana, skalka je náročná na údržbu. Sestra měla nádhernou skalku, ale chyběl jí čas a tak jí taky zrušila. Ale dávám Janě za pravdu, když na jaře kvetla byla to nádhera nevídaná. :)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 11. říj 2015 22:59 #301138

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Sany,mákli jste si!Bude to pěkné,já mám vřesy moc ráda,ale nedaří se jim u nás.A zídka je pěkná,šutry já ráda,zídky zvlášť.Ať žije doba kamenná!
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 12. říj 2015 07:21 #301139

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Sany, mne se to taky libi, i kdyz i skalka byla dobra. Libi se mi kombinovani barev tech vresu, az se to rozroste a bude kvest, bude to nadherne.
Jen nevim proc, ale me irituje ten volny prostor pred plotem, jakoby u toho betonu mezi plotem a zahonem. Ja bych tam asi frkla nejake azalky, aby to nebylo tak v rovine, ale vyskove rozdelene. Na druhou stranu takhle chodci z chodniku pekne uvidi ty vresy.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 12. říj 2015 10:57 #301149

• sany
  • Platinum Boarder
Dievčatá, ďakujem Vám všetkým, verím, že za pár rokov to bude vyzerať ešte lepšie a že sa rastlinkám bude dariť.

Jana V., skalky sa mi tiež páčia, tá záplava farieb na jar je fascinujúca. Aj som dlho rozmýšľala, či ju mám rušiť, hádam som sa rozhodla dobre.

Luša, máš pravdu, to plánovanie je také vzrušujúce. Vresy sú kyslomilné, tak isto ako vresovce, azalky, rododendrony ... Úžitkovú časť záhrady máme tiež, ale už len minimálnu - max 30m2. Pestujem len zopár kríčkov paprík a rajčín, uhorky, cuketu, cibuľu, cesnak a mrkvu. To je všetko, vlastne ešte zopár jahôd, ríbezle tri kríky a maliny.

Ajka, je to tak, skalka je v jari najkrajšia, len potom som bola nespokojná, nevedela som, ako ju oživiť, aby bola aj zvyšok sezóny zaujímavá.

Mišpule. nech žije doba kamenná :) Keď si spomeniem, ako sme pred pár rokmi tie kamene vozili na malom vozíčku zo skládky do dvora, to bola radosť. Tešila som sa z každého kúska, ako malé decko.

Kika, vysvetlím. To medzi plotom a záhonom je nutné zlo. Viem, že s estetikou to nemá nič spoločné, ale máme 3 psov a tí pri každom pohybe na ulici lietajú okolo plota a strážia si svoje teritórium. Takže tam niečo sadiť neprichádza do úvahy. A to na zemi sú dosky, ktoré sú tam dočasne, ako pomyselná hranica, aby mi nešľapali hneď po rastlinkách. Azalky sú vysadené po krajoch, ale aj uprostred záhona, len sú ešte nízke.
Anka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Luša
Moderátoři: Eva L., Květa